Simonsigs vingård sponsrar generöst fredagsgolfen varje fredag med 6 vinflaskor, vi tackar och bugar för detta! Vinerna från Simonsig håller dessutom hög klass, får en mängd priser och enligt hörsägen shoppar även drottningen av England en del av sitt vin härifrån och då är vi ju i gott sällskap, eller hur?
Här produceras rött och vitt vin och cape classic (Sydafrikas champagne), drygt 20 miljoner flaskor varje år. Deras viner exporteras till 55 länder varav Sverige och Systembolaget står för en stor del.
Pierre, exportansvarig, guidar oss runt och berättar med stor entusiasm och kunskap om skörd, tillverkning och livet på gården.
|
Pierre bjuder på en vindruva |
180 människor är fast anställda här och 60 personer kommer in som säsongsarbetare vid skördetid. Det finns 54 hus för de anställda, det finns ett dagis och ett fritids för barnen på farmen. På fritids arbetar man efter mottot "Healthy body, healthy mind" och satsar främst på att hjälpa barnen med språket och läskunnigheten, på sport och på utveckling av kunskaper man behöver i sitt dagliga liv, jättebra.
Vi guidas runt pressningen av druvor, lagringslokalerna och kommer till etikettering och packning. Här jobbar nästan bara damer, ett bullrigt och enahanda jobb. Direkt tänker vi på hörselskydd och byte av arbetsmoment för att minska skador, men när vi frågar Pierre om hörsel och skydd så berättar han att alla erbjuds detta men man vill inte använda det. Arbetsledarfråga tycker någon då, kanske är det så att allt tar tid.
|
Etikettering och packning, bullrigt löpande band |
Pierre tog oss sedan vidare till vinprovningen och vilken generös och väl genomtänkt provning detta var. Fina lokaler, en utförlig presentation inför varje avsmakning och vi fick också jämföra olika viner på ett bra sätt tex en pinotage som har vuxit på en speciell liten kulle med speciell jordmån, Red hill, meden vanlig pinotage. Red hill kullen blev vi förevisade, den låg alldeles intill lagerbyggnaderna och det vinet var så gott! Fantastiskt vad jordmånen kan göra.
|
Tommy med goda vännen Ulla njuter gott vin |
Vi smakade också på två vita viner, chenin blanc, varav den ena lagrats i ektunna och den andra inte. Fantastiskt här också vilket mycket tyngre och kraftigare vin det blev av eklagringen. Som helhet ett stort antal riktigt goda viner, tack Pierre, för en fantastisk vinprovning!
Pierres berättade att hans mål är att närhelst vi besöker systembolaget hemma i Sverige så skall speciellt titta efter Simonsigviner och efter detta besöket så kommer säkert många av oss att göra detta.
|
Ett axplock av druvorna på Simonsig, se så olika bladen är och jag kan berätta att druvornas
smak och utseende varierar likaså enormt |
Allt avslutas med lunch i Cuvée, Simonsigs restaurant, trevligt även detta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar