onsdag 9 januari 2013

Julkalas hos Jan och Pamela

Jan och Pamela är våra grannar tvärs över gatan på Berg Street, där vi bor. Till dessa snälla och trevliga människor är vi, Peter och Miriam bjudna på "Potje-kalas", äkta sydafrikansk mat! Detta är gammalt hederligt långkok och det äter vi ju nästan aldrig här nere och vi är förväntansfulla!

Först är det persikomousserande vin i vardagsrummet, gott och sött. Vi sjunker ner i stora ordentliga soffor och beundrar Pamelas tavlor. Pamela målar akvareller, jättefina motiv med blommor på som vi alla beundrar. Men helt klart är det så att man skryter inte om sina egna företräden här i Sydafrika, för Pamela är mycket blygsam, tycker vi. Men vi pratar också lite om ANC och tiden när de båda var unga. Både Pamela och Jan är boer, pratar afrikaans och engelska, och var under uppväxten inte alls medvetna om apartheids oegentligheter. Det var inget man pratade om i deras hem. Inte förrän det blev studier på universitetsnivå så kom medvetenheten om detta. Båda är lärare och Jan har på senare år arbetat mycket med att översätta läroböcker.

Det är Jan, som är mästaren och lagar potjen och det gör han i en gammaldags trebent gryta av järn över grillen. Det är kött och märgben, som kokas länge, så där 4 timmar, så att det skall bli riktigt mört. Mot slutet lägger man i goda korvar, sötpotatis och grönsaker och lite ris till detta.
En nöjd Jan förevisar potjen, som sprider härliga dofter
Jättegott!

Sen var det dags för efterrätt och vad bjuder man svenskar på? Vi förstod att Pamela hade funderat  på detta och vad blev det om inte en Pavlova och inte vilken enkel Pavlova som helst. Det blev maräng, glass, grädde, bär och på toppen blev det också både lite vaniljsås och lite choklad! jag kan säga att den var fantastisk och att vi åt och mumsade i oss med glädje!
Pavlovan i all sin prakt ...
Det var verkligen ett julkalas, röda blommor på bordet och silverdekorationer i mängd, jättefint och så trevligt. Vi hade en härlig kväll med många goda skratt, tusen tack, Pamela och Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar